Pentru comenzi si informatii: Tel. 0729206009

Simbolistica monumentelor funerare
S.C. Roca Art S.R.L - SIMERIA

 

SIMBOLISTICA MONUMENTELOR FUNERARE DIN MARMURĂ SAU GRANIT

Dacă v-ați plimbat vreodată printr-un cimitir, cu siguranță v-ați întrebat ce semnifică toate acele sculpturi, gravuri sau desene prezente pe morminte sau pe monumentele funerare din marmură și granit. Mii de simboluri sau embleme laice și religioase au împodobit locurile de veci ale oamenilor, încă din cele mai vechi timpuri, indicând diferite atitudini și credințe referitoare la moarte și viața de după moarte, apartenența la grupul social, ocupația sau pasiunea celui plecat dintre noi, identitatea sa etnică etc. În timp ce o mare parte dintre aceste simboluri funerare au interpretări destul de simple, nu este întotdeauna foarte ușor de determinat semnificația lor. Deoarece nu am fost prezenți, nu putem ști cu certitudine de ce strămoșii noștri au ales să graveze sau să sculpteze astfel de embleme, care dăinuiesc în cimitire și în zilele noastre. Este posibil chiar să fi inclus un astfel de desen sau sculptură din simplul fapt că îl găseau drăguț, fără să aibă o însemnătate anume.
Prin urmare, putem doar specula ceea ce strămoșii noștri au încercat să ne transmită prin intermediul monumentelor funerare sau a crucilor de mormânt alese de ei. În cele ce urmează, vă invităm să descoperim împreună câteva simboluri și interpretări ale acestora, care au fost comun acceptate de către specialștii din domeniul monumentelor funerare.


ÎNGERUL
Îngerii din cimitire, așezați/sculptați/gravați pe morminte sau monumentele funerare din marmură sau granit simbolizează spiritualitatea. Ei păzesc mormintele și sunt considerați mesageri între oameni și Dumnezeu.
Îngerul sau „Mesagerul lui Dumnezeu” poate apărea în diferite ipostaze, fiecare având o semnificație proprie. Un înger cu aripile deschise semnifică zborul sufletului spre rai. Îngerii, pot fi, de asemenea, reprezentați ca ținând-ul în brațe pe cel decedat, ilustrându-se astfel grija pentru acesta în călătoria spre rai și veșnicie. Un înger care plânge simbolizează jalea, durerea, cauzată de moartea timpurie. Un înger care suflă într-o trompetă poate înfățișa Ziua Judecății de Apoi. În funcție de instrumentele pe care le dețin, putem identifica 2 îngeri cunoscuți: Îngerul Mihail, recunoscut datorită sabiei și Îngerul Gavril, recunoscut datorită trompetei în care suflă.


CARTEA
Cartea gravată sau sculptată pe un monument din marmură sau granit poate avea multiple semnificații, printre care semnificația „cărții vieții” cunoscută de creștini drept Biblia sau Cuvântul lui Dumnezeu. Cartea creată sau ilustrată pe marmură sau granit, într-un cimitir, poate, de asemenea, infățișa motivul educației, învățăturii, culturii, amintindu-ne că decedatul care are o carte pe mormântul său ar fi putut fi un scriitor, profesor, iubitor de lectură, editor, publicist ș.a. Cărțile și pergamentele sunt specifice și Evangheliștilor.


CRINUL-CALĂ
Este un simbol care amintește de Epoca Victoriană. Crinul-cală înfățișează frumusețea maiestoasă și este adesea folosit pentru a reprezenta mariajul sau învierea.


PORUMBELUL
Întâlnit atât în cimitirul creștin, cât și în cimitirul evreiesc, porumbelul este un simbol al învierii, al inocenței și al păcii. Un porumbel aflat în zbor, în urcare reprezintă transportarea sufletului celui decedat spre rai. Un porumbel în coborâre ilustrează coborârea din cer și asigurarea unei treceri în siguranță. Un porumbel mort simbolizează încetarea prematură a vieții. Dacă porumbelul are o ramură de măslin, inseamnă ca sufletul celui trecut în neființă a îmbrățișat pacea divină în ceruri.


CRUCEA LATINĂ
Crucea latină este o cruce formată dintr-un braț orizontal mai scurt, care se intersectează la mijloc cu un braț vertical mai lung. Crucea latină evocă forma crucifixului din tradiția creștină. Forma crucii latine se regăsește frecvent în planurile lăcașurilor de cult creștine.


COPITA DE CAL
Copita de cal de pe un monument funerar sau de pe o cruce din marmură sau granit poate simboliza protecția împotriva răului, dar poate de asemenea să evidențieze și profesia sau pasiunea din timpul vieții a decedatului.


IEDERA ȘI VIȚA DE VIE
Se spune despre iedera și despre vița de vie, gravată sau sculptată pe un monument funerar din marmură, ciment sau granit, că ar simboliza prietenia, fidelitatea și nemurirea.


LEUL
Leul este considerat a fi în cimitir, un paznic care protejează mormântul de vizitatorii nepoftiți și de spiritele rele. Simbolizează curajul și puterea celui trecut în eternitate.


GHINDELE ȘI FRUNZELE DE STEJAR
Pe monumentele funerare din marmură sau granit, puternicul stejar este adesea reprezentat prin intermediul ghindelor și al frunzelor sale, care semnifică puterea, onoarea, longevitatea și statornicia.


RAMURA DE MĂSLIN
Ramura de măslin, adesea întâlnită în gura unui porumbel simbolizează pacea- faptul că sufletul celui trecut în neființă s-a înălțat în pace înspre Dumnezeu. Asocierea ramurii de măslin cu înțelepciunea și pacea își are originile în mitologia greacă, când zeița Atena a dăruit o ramură de ,ăslin orașului care urma să devină Atena. Ramura de măslin simbolizează, de asemenea, longevitatea, maturitatea, fertilitatea, bogăția și prosperitatea.


COPILUL ADORMIT
Copilul adormit, de obicei decorează mormântul unui bebeluș sau al unui copil mic, trecut în neființă mult prea devreme.

 

Adresa Email: office@monumente-funerare.org